Duiken met de Sepia’s


De planning was vandaag weer goed!

Weggegaan uit Amsterdam in de stromende regen was het lang voordat we bij de Zeelandbrug aankwamen al droog. Zo’n 2 uur na de kentering kwamen we daar aan, de laatste Belgen nuttigden net hun biertje (om half 11 ’s ochtends (!?)) en het was lekker rustig. Was, gezien waar nog auto’s geparkeerd stonden, ondanks de vroege kentering (omstreeks half negen) wel heel druk geweest. Winfred heeft het bewijs: we konden pal naast de trap parkeren!

Veel wind en hoge golven en een groene kleur van het water voorspelde zo weinig goeds, dat Arne besloot zijn camera niet mee te nemen (zeer uitzonderlijk). Nadat zijn buddy (Winfred) na de eerste duik met zijn compact camera wel terugkwam met goede foto’s, lag het voor de hand dat Arne zijn camera de tweede duik wel meenam.

Te water gaan met grote camera’s voor fotografie en video was inderdaad een hele klus, maar gelukkig goed gegaan! Het wordt tijd voor een goede trap bij de Zeelandbrug (en mogelijk gaat die er komen).

Het zicht was tijdens beide duiken beperkt, maar met lamplicht waren de sepia’s goed te zien. Wat waarnemingen:

  • Het lamplicht stoort het eieren afzetten; het kost ze enige tijd om te wennen en ze blijven schrikachtig (flitslicht is overigens nog erger)
  • De mannetjes (groter) waken over de vrouwtjes (zwemmen deel van de tijd onder het mannetje) om er voor te zorgen dat de door hen bevruchte eitjes worden afgezet.
  • De mannetjes stimuleren het afzetten van de eitjes als de vrouwtjes niet goed durven (door het lamplicht)
  • Vreemde mannetjes worden afgeweerd door nadrukkelijk de brede zijtentakel uit te steken
  • Er waren weer heel veel sepias!

Twee duiken verder, beiden op stroming en dus met weinig duikers in het water, zo’n 26 minuten video film verder. Hopelijk eind van de week tijd om te bewerken en dan komt er weer een kort filmpje op YouTube. Na de tweede duik is het bijna kentering en is het inmiddels weer heel druk. Tijd voor ons om terug naar Amsterdam te gaan.

Bekijk ook Frank’s van deze 2 duiken met de Sepia’s.