Duikopleidingen


Duikopleidingen

De duikopleiding bestaat uit drie onderdelen:

Binnenwater

De training in het zwembad is er op gericht om je de noodzakelijke vaardigheden aan te leren en je conditie op peil te houden. Dat alles door leuke afwisselende oefeningen te doen. Dus niet alleen maar baantjes zwemmen en oefeningen eindeloos herhalen.

Theorie

De achtergronden van het duiken. Hoe werkt de apparatuur? Waar moet je op letten als je apparatuur gaat kopen? Wat zijn de effecten op je lichaam en je functioneren als je onderwater bent? Hoe kan je er voor zorgen dat je veilig duikt? Hoe kan je verschillende handelingen onderwater uitvoeren?
Kortom alles wat je moet weten om op een veilige en vertrouwde manier onderwater te zijn. Naast de boeken worden er voor de verschillende opleidingen ook theorielessen gegeven.

Buitenwater

Het echte duiken dus. Duiken leer je in belangrijke mate uit ervaring. Maar dat kan natuurlijk worden versneld door in het buitenwater gerichte oefeningen te doen. We zorgen voor een afgewogen combinatie van het uitvoeren van oefeningen en het genieten van de onderwaterwereld.

Het niveau van de drie genoemde onderdelen is vervolgens afhankelijk van het opleidingsniveau. Dat wordt uitgedrukt in brevetten. Er is een groot aantal brevetten mogelijk, de belangrijkste zijn echter:

Eén sters / open water brevet

Het eerste echte duikbrevet. De basis voor het duiken is er. Internationaal mag de één sters open water duiker onder begeleiding duiken. De opleiding omvat zowel binnenwater, buitenwater en theoriemodules. In het zwembad leer je tijdens deze opleiding bovendien de basis zwem- en snorkeltechnieken.

Twee sters / advanced duiker

Het duiken zit nu echt tussen je oren, je hebt een degelijke theoretische kennis en behoorlijk wat praktijkervaring. De opleiding omvat theorie en buitenwatermodules.

Drie sters / rescue duiker

Je bent een ervaren sportduiker en kunt andere duikers helpen waar dat nodig mocht zijn.

Naast de voorgaande drie niveaus zijn er nog vele andere mogelijkheden (specialties en instructeursniveaus), maar de meeste mensen zijn tevreden met het drie sters brevet.

De opleiding vind in je eigen tempo plaats. Wil je snel je één sters open water brevet halen dan kan dat, althans binnen de mogelijkheden van een opleiding in clubverband. Dus niet in één week, maar in principe wel binnen een half jaar (beetje afhankelijk van het moment waarop je begint). Dan moet je in dat half jaar wel voldoende buitenwaterduiken hebben gemaakt, maar voor wie enthousiast is hoeft dat geen probleem te zijn. Heb je niet zo’n haast, of vindt je het één sters brevet eigenlijk wel voldoende voor jezelf: ook prima. Het is geheel aan jezelf om je eigen opleidingseisen te stellen.

Inschaling

Heb je al leren duiken maar wil je je vaardigheden bijhouden en verder uitbreiden? We accepteren ook brevetten van andere organisaties (b.v. PADI, IDD, NAUI, NOB, CMAS, SSI). Over de wijze van inschaling informeren we je graag.

De IADS: De International Association of Diving Schools

De kwaliteit van de duikopleiding wordt vastgesteld door de bond. New Lake Divers is aangesloten bij de International Association of Diving Schools (IADS). Dit is een oorspronkelijk Nederlandse organisatie. De door de IADS verstrekte brevetten worden wereldwijd erkend. De IADS werkt met een modulair brevetsysteem. Het modulaire brevetsysteem biedt bij uitstek de mogelijkheid om in je eigen tempo de verschillende duikdisciplines onder de knie te krijgen.

 

IADS Duikopleidingen