Fris duikje … maar wat een topduik!


Als ik op sta zegt mijn telefoon dat het -5 °C is … dadelijk voor een winterduikje afgesproken met Winfred. Toch maar een thermoshirtje extra aan.

Eigenlijk is het lekker weer, vrijwel geen wind, strak blauwe hemel … alleen de temperatuur doet me niet meer aan Bali denken. Nog maar net twee weken terug en nu toch al weer het water in.

We duiken bij Toolenburg. Nog voordat we bij het busje zijn zie ik een fuut die onderwater mosselen aan het slopen is. Je moet toch wat eten. In de bus ligt onder de achterbank een hele grote meerval. Je zou er bijna overheen kijken. Verder veel jonge baarzen (c.q. snacks voor de meerval) in de bus. Als we bij het busje hangen komen er twee futen tegelijk naar beneden. De baarsjes laten zich niet zien; de mosselen maken minder kans. Winfred begint wild te gebaren dat ik achter me moet kijken. Ik draai me om en een van de futen zwemt recht op me af. Als ik hem aankijk houdt hij even in, maar zwemt dan nog een paar slagen verder, tot hij op zo’n 20 cm van mijn bril besluit dat ik niet eetbaar ben. We spieken nog even bij de meerval, zwemmen nog een rondje en dan is het wel weer tijd om het water uit te gaan. Top duikje zo in de winter!

Frank