Gelukzoekers in Zeeland – Zeelandweekend september 2023


Dit jaar viel het tweede Zeelandweekend al vroeg: 8-9-10 september toog een grote groep New Lake Divers richting de Witte Boulevard in Renesse; we hadden geen beter weekend kunnen uitkiezen. 30° C en stralend blauwe luchten reden we tegemoet. Het werd door de eerste twee duiken, bij Bergse Diepsluis en Anna-Jacobapolder, meteen duidelijk dat dit weekend de condities niet alleen boven water, maar ook onder water goed waren. Helder zicht, weinig stroming, fijne temperaturen en véél leven. Maar dit weekend was ook het weekend van de dweilorkesten. Met onze accommodatie midden in Renesse konden we het hele weekend lang genieten van al wat Zeeland aan fanfare te bieden heeft.

Gezien de warmte kwam Frank de eerste avond, al roerend in de bruine bonen, met zijn tropenplan: zaterdagochtend om 7.00u vertrek naar de Zeelandbrug, en voor het middaguur daar twee duiken maken: eentje vóór en eentje op de kentering. In de middagpauze lunchen/siësta houden/ijsjes eten/oordopjes kopen (tegen de fanfare) voor de volgende nacht en dan in de late namiddag een kenteringduik bij Plompe Toren maken. Wat een plan, en wat vroeg ook! Toch was er redelijk wat enthousiasme, want het was tijdens het middaguur wel erg warm en druk.

De volgende ochtend dus vroeg in de weer om eitjes te bakken en koffie te drinken, en toen we eenmaal wegreden bleek het vroege tijdstip meer voordelen te bieden. Prachtige mistflarden boven de weilanden, een opkomende zon, en de Oosterschelde die uitnodigend lonkte.

Eén probleempje, want een van de duikers was haar loodgordel vergeten, werd snel opgelost toen bleek dat haar autobuddy er gewoon ééntje extra bij zich had. John en Martijn bleken identieke outfits aan te hebben en Winfred zorgde voor gave foto’s. De duiken op zaterdag waren wederom erg mooi. Daarbij moet wel worden gezegd dat het zeepaardje (of meerdere zeepaardjes, dat wist men niet zeker, want hoe weet je nou of je niet weer per ongeluk dezelfde tegenkomt?) wel erg veel bezoek kreeg die ochtend. De schattige babysepia’s, zeenaalden, donderpadden, lipvissen, gehoornde slijmvissen én, niet te vergeten de zeldzame platworm van een niet nader te noemen ervaren duiker met een luidruchtige auto, maakten ook iedereen blij.

Geen bonen op het menu ’s avonds (want ondanks dat iedereen de kookkunsten wel kon waarderen was niet iedereen gecharmeerd van de bijverschijnselen), maar wel weer heerlijk gekookt door Frank en de rest van de kookcrew. Die avond bleek Frank nog een verassing in petto te hebben, want de duikers die recent hun MTD- en OP-opleidingen hadden voltooid kregen zomaar hun brevetten uitgereikt! Of, om één van de recent-gecertificeerde duikers te citeren: “Yes, twee extra pasjes!!”.

Gezien het warme weer werd het tropenrooster op zondag voortgezet en opnieuw werd er gedoken bij de Zeelandbrug en de Plompe Toren.

De buddyparen waren dit keer makkelijk: autobuddy’s doken samen. Na twee wederom heerlijke duikjes moest natuurlijk het huis nog even aan kant worden gemaakt en was er nog even gelegenheid om wat te eten en met elkaar te kletsen. Ondanks dat iedereen blij was om de niet aflatende stroom fanfarehitjes eindelijk achter zich te kunnen laten, was het toch jammer om weer weg te gaan. Wat een heerlijk Zeelandweekend!!

Liza