Nieuw bij New Lake Divers


“We gaan vandaag duiken bij de Ouderkerkerplas. Wie is er nog nooit bij de Ouderkerkerplas geweest?” Ik steek mijn vinger op. Ik ben de enige die zijn vinger opsteekt.

Op vele plekken ter wereld lag ik al eens in de water, van de Atlantische Plas in Panama tot aan Rode Plas in Egypte, maar de Ouderkerkerplas, nee, daar ben ik nog nooit geweest. Op zich is recreatief duiken op alle plekken hetzelfde: je hebt een fles nodig, paar kilo lood, wat vinnen, een masker. Dikke wetsuit is wel aan te raden, tenzij de mussen midden augustus van het dak vallen.

En een buddy natuurlijk. Maar ja, die heb ik dus niet. Ze komen niet uit de lucht vallen als je gewend bent om op een tropische bestemming met een andere maar anonieme duiker gepaard te worden. Zou een duikclub in Nederland je daaraan kunnen helpen? Een club waar je gewoon gezellig kunt gaan duiken, een beetje je skills up to date houden en na de duik onder genot van een drankje de duik nog even nabespreken? Ja hoor, die is er gewoon, ook in de buurt van Amsterdam!

En zo sta ik met al mijn spullen klaar om naar de Ouderkerkerplas te gaan. Nederland heeft een aantal keurig onderhouden duikplekken om de vaderlands duiker te faciliteren in zijn hobby. Ook hier bij de Ouderkerkerplas kun je je auto dichtbij het water parkeren en er is een vlak aflopende instap naar het water. Laat je niet aanpraten dat duiken in Nederland enkel en alleen uit slecht zicht en weinig leven bestaat, dat is echt niet (altijd) het geval. Het is een kwestie van perspectief: het zicht is door de bank genomen minder en het leven is meestal niet zo kleurrijk, maar er zijn prachtige vondsten te doen en wat je vindt is elke keer weer net even anders.

Het wordt een ontspannen duik. Gelukkig hoef ik deze duik niet zelf te navigeren, alweer een zo’n voordeel van een duikclub waarin de leden de meeste stekken van haver tot gort kennen. ’s Avonds keer ik huiswaarts en hang mijn pak op om te drogen in de tuin. Dat levert in eerste instantie de volgende ochtend in de schemering een schrikmoment op: die manshoge donkere verschijning staat er normaal nooit! Maar al snel realiseer ik dat ik gisteren onder water lag, zomaar ergens in de oksel van de A2 en de A9 en dat dat gewoon heel leuk was.