Tradities


Er is maar één duik de laatste clubduik van het jaar, maar die is er natuurlijk wel elk jaar. Met elk jaar meer dan 40 voorgaande clubduiken komt dan toch half december de laatste clubduik er aan. Natuurlijk hopen we op een ijsduik, maar goed, we weten ook dat de kans daarop klein is. Niettemin, half december kan het best wel ‘fris’ zijn en hoewel kou een emotie schijnt te zijn, is het toch op voorhand lekker om in een verwarmd clubhuis te kunnen omkleden. Met name voor de natte duikers en dat was dit jaar toch 50% van de duikers die te water gingen.

Dus traditioneel half december de laatste duik vanuit ons clubhuis op onze ‘eigen’ duikstek waar verder niemand kan duiken, plons de Nieuwe Meer in. Met drie natte duikers (Fons, Pim, Chaim) en drie droge duikers (Sanne, Rowin, Frank); wat een toeval dat elke droge duiker een natte duiker mee had (en/of vise versa). Maar totaal wel zo’n 20 NLD’ers (inclusief wat ‘aanhang’) die voor het tweede en derde deel van deze traditie kwamen aanschuiven.

Maar eerst het eerste deel: te water aan het eind van het eiland en dan boven water een x-tal minuten zwemmen naar de boei. Het telt niet mee met de duiktijd, maar je ligt natuurlijk wel in water van 7 °C, dus het telt wel mee in de emotie. En dan bij de boei naar beneden, waar het ook wel gelijk zo’n 20 m diep is. Zoals altijd veel snoekbaarzen en ze lijken toch langzaam aan groter te worden dan in de voorgaande jaren. En een snoekbaars met een jonge snoekbaars in zijn bek. Die grote zal wel groter worden, die kleine, tja, die haalt de Kerst niet vrees ik. Nog een tijdje meegezwommen, maar het kwam er nog niet van om van bijtpositie te wisselen en de jonge snoekbaars ‘head first’ naar binnen te werken. Wie weet heeft hij het toch overleefd …

Heel veel wolhandkrabben dit jaar, meer dan andere jaren. En het een en ander aan verloren voorwerpen, waaronder een brommerhelm (zonder brommer of bereider) en een sub-peddel. Gratis mee te nemen; wie het eerst komt wie het eerst maalt. Fons ging echter voor mooi glimmend RVS en is de trotse nieuwe eigenaar van een of andere dop geworden.

Daarna deel twee, de borrel die, we schuwen kinderarbeid niet, deels was voorbereid door NLD-offspring. En ondanks een ruime voorraad aan hapjes was er daarna toch nog honger, dus als derde deel met z’n 10en de middag / avond afgesloten bij de Chinees. Was een leuke, lekkere en gezellige middag!

(foto’s van Martijn, Liza en Anouk)